Povijest

Kako je sve započelo...

1921

Sve je počelo kad je inovator Edmond Michel 1921. godine stajao u polju šećerne trske u američkoj Louisiani. Tamo je promatrao radnike koji se s mačetama u rukama probijaju kroz gustu i žilavu šećernu trsku. Bio je to težak, iscrpljujuć posao. Vidjevši to, Michel je pomislio da mora postojati lakši način za njegovo obavljanje. Ta je pomisao kasnije dovela do pokretanje tvrtke Skil Corporation.

Kasnije je u svojoj radionici u New Orleansu razvio mehaniziranu mačetu. Ali shvatio je da se, kako bi ta ideja mogla funkcionirati, oštrica mora nekako okretati. Ubrzo je počeo raditi na poboljšanju svoje prvotne ideje i 1923. je razvio prvu električnu ručnu pilu na svijetu. Jedne novine iz New Orleansa opisale su njegov izum u kratkom članku.

Farmer Joseph W. Sullivan pročitao je taj članak na putu iz Minneapolis u Floridu. Zaključio je da se radi o sjajnoj ideji te je otišao ravno u New Orleans i potražio Edmonda Michela.

1924

Nakon dodatnih poboljšanja na električnoj ručnoj pili, Edmond Michel i Joseph W. Sullivan osnovali su 1924. godine tvrtku "The Michel Electric Handsaw Company". Svoju su revolucionarnu pili nazvali "Skilsaw".

1926

Edmond Michel želio je i dalje nastaviti sa svojom omiljenom aktivnošću: inovatorstvom. Zato je 1926. napustio tvrtku. Iste je godine naziv "The Michel Electric Handsaw Company" promijenjen u "SKILSAW Incorporated". Do kraja godine proizvedeno je već 2.000 kružnih pila.

1928

Ovo je godina kad je po prvi put u proizvodnji električnih alata upotrijebljen lijevani aluminij. Tvrtka SKIL bila je pionir u korištenju aluminija koji je alate učinio lakšima i čvršćima. Istovremeno je uveden i velik broj sigurnosnih poboljšanja. 1928. godine razvijena je i prva prijenosna električna kružna pila, "Model E".

1934

Nakon višegodišnje proizvodnje samo kružnih pila, tvrtka SKIL je 1934. predstavila svoje prve električne bušilice.

1936

Tvrtka SKIL je 1936. uvela osiguranja i mirovinski program za svoje zaposlenike. To je bio vrlo napredan korak u vrijeme kad su mogućnosti zaposlenja još bile rijetke i tvrtke svojim zaposlenicima nisu pružale nikakve dodatne pogodnosti.

1937

Godine 1937. predstavljena je kružna pila "Model 77" koja će postati prepoznatljivi proizvod tvrtke SKIL. Taj je alat bio robustan i pouzdan te je uskoro postao industrijski standard. Zanatlije su je nazivali najboljom prijenosnom električnom pilom tog vremena.

1947

Asortiman SKIL dodatno je proširen proizvodima kao što su električni odvijači, udarni ključevi, električne bušilice i čekići, strojevi za brušenje, alati za podrezivanje živica, različite kružne pile i širok izbor dodatne opreme!

1952

Naziv tvrtke "SKILSAW Incorporated" promijenjen je u "Skil Corporation", što je odražavalo velik broj različitih proizvoda i stotine modela koje je tvrtka proizvodila. Naziv "SKILSAW" registriran je kao zaštitni znak tvrtke.

1961

Zbog dobrih izvoznih rezultata tvrtka SKIL odlučila je osnovati vlastitu organizaciju u Europi te je 1961. godine u gradu Breda (Nizozemska) otvorena tvrtka Skil Nederland N.V. Izvršnim direktorom imenovan je John W. Sullivan, unuk osnivača Josepha Sullivana. Do kraja te godine tvrtka SKIL je svoje aktivnosti proširila na brojne prodajne urede širom Europe. Centar u Bredi postao je sjedište za Europu iz kojeg se upravljalo tržištem na cijelom kontinentu.

1966

Bolton Sullivan, sin suosnivača Josepha Sullivana, posjetio je sjedište tvrtke SKIL u gradu Breda. 1966. godine proizveden je desetmilijunti električni alat iz tvrtke SKIL.

1996

1996. godine SKIL je preuzela kompanija Robert Bosch GmbH.

2008

Tvrtka SKIL Europe predstavila je svoj asortiman "SKIL Masters". To je značilo da osim proizvoda za kućne majstore SKIL Europe otad nudi i asortiman alata za profesionalne korisnike.

2011

U Europi su ponovo predstavljeni alati tvrtke SKIL za vrt. Svi alati iz asortimana proizvoda za vrt imaju jedinstveni sustav "Easy Storage System" koji omogućava praktičnu pohranu alata koja štedi prostor.

2017

2017. Chervon (HK) Ltd. kupio je SKIL. Misija tvrtke Chervon kontinuirano je stvaranje inovativnih proizvoda, što se odlično uklapa u težnju tvrtke SKIL za razvojem pametnih proizvoda koji su pristupačni i jednostavni za upotrebu.